Jablkový koláč

15.01.2013 17:46

Potrebujeme:

Cesto: 20 g kvasníc, mlieko, 40 g kryšt. cukru, 500 g výberovej múky, 20 g masla (Smetol), soľ, 3 žĺtka

Plnka: 1 kg jabĺk, 200 g práškového cukru, kôra z citróna, škoricový cukor, 1 žĺtok na pomastenie

Ako na to:

Kvasnice dáme do 1 dcl vlažného mlieka s cukrom a s dvoma lyžicami múky vykysnúť. 
Do nádoby dáme zvyšok múky, pridáme kvások, rozpustené maslo, soľ, žĺtka a ak treba, pridáme vlažné mlieko. Z uvedených prísad umiesime cesto, ktoré necháme prikryté utierkou na teplom mieste postáť 1 hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. Jablká očistíme, postrúhame a podusíme. Do vychladnutých jabĺk pridáme cukor, citrónovú kôru a trošku škoricového cukru. 

Z cesta vyvaľkáme 2 plátky. Na vymastený plech dáme jeden plát cesta, na to navrstvíme jablkovú plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Potrieme rozhabarkovaným žĺtkom, necháme chvíľu podkysnúť a potom ho v dobre vyhriatej rúre upečieme.